De schuld leggen bij wat je niet begrijpt nl

Door Confusion op maandag 29 september 2008 20:35 - Reacties (12)
Categorie: Software engineering, Views: 4.142

Disclaimer: aan de reacties te zien interpreteren mensen dit stukje als het 'afzeiken' van iemand. Dat verbaast me, want zo is het helemaal niet bedoeld. Ik zag gewoon een bepaald fenomeen, waar ik mezelf ook weleens op betrap, en wilde dat beschrijven. Ik verwijt de topicstarter van het topic niets en ik denk dat hij een redelijk topic heeft geopend. Wie dit zuiver ten nadele van de topicstarter interpreteert, maakt een hele andere, ook veelvoorkomende, denkfout: "dit is niet op mij van toepassing".


Als er in een proces dingen mislopen, hebben mensen de neiging de schuld te leggen bij het onderdeel dat ze het minst goed begrijpen. Een voorbeeld hiervan op een heel toegepast niveau is te zien in dit topic.

De topicstarter heeft een PHP script geschreven om een veld in een database uit te lezen en afhankelijk van de waarde een bepaalde actie te laten ondernemen. Om dit op bepaalde tijdstippen, en met bepaalde rechten, te laten gebeuren, wordt het script in de cron table van een bepaalde user gezet, zodat de cron daemon voor die vereisten kan zorgen. Vervolgens werkt het niet. De foutmelding is helder en bekend voor iedereen die weleens programmatisch een MySql database heeft geprobeerd te benaderen: je hebt de hostname verkeerd, de poort verkeerd, de database is gewoon down, etc. Het probleem is je configuratie of de manier waarop je code de configuratie gebruikt.

Hij start vervolgens echter een topic met de titel "Cronjob geeft problemen met MySql". In de topicstart vermeld hij de inhoud van het script niet, waarschijnlijk 'omdat het daar toch niet aan kan liggen'. De oorzaak hiervan is dat hij heeft geconcludeerd dat het probleem bij de cron daemon moet liggen, aangezien het mis ging toen hij het script vanuit de crontab uit liet voeren. De conclusie voor iemand die weet hoe die werkt is: de cron daemon opereert voor hem op magisch, niet goed begrepen, wijze, waardoor dit probleem daar, volkomen ten onrechte, op afgeschoven wordt.

N.B. Het viel me op omdat ik twee dingen in het topic zag gebeuren tengevolge daarvan:
  • Een deel van de lezers wordt op het verkeerde been gezet en
  • De relevante informatie die de begrijpende lezers nodig hebben ontbreekt.
P.S. Als je in je code geen expliciete configuratie doet en er, doordat het script van de crontab uitgevoerd wordt, impliciete paden en gebruikers gekozen worden, dan is dat nog steeds geen cron probleem. Het probleem is dan dat je niet met de betreffende gebruiker getest hebt. Ook zonder cron zou dat probleem voorkomen. Daarom is het niet zinvol, en afleidend, om de schuld daar te leggen.

P.P.S. In dit geval was een deel van de relevante informatie overigens toevalligerwijs wel in de topicstart aanwezig.

P.P.P.S. Het is ook mogelijk dat de topicstarter het geheel wel begrijpt, maar er gewoon niet in geslaagd is de vraag helder te formuleren.

Volgende: Dr. Obvious to the rescue 10-'08 Dr. Obvious to the rescue
Volgende: Media coverage of the financial crisis 09-'08 Media coverage of the financial crisis

Reacties


Door Tweakers user John_Glenn, maandag 29 september 2008 22:10

Lol, dit moet ik ook een keer proberen, als ik een keer *echt* iemand af wil serveren. Dit is namelijk veel mooier dan die denkfout in het forum te belichten - dat ziet maar een klein aantal mensen dat toevallig door de Active Topics struint. Nee, dit dan: vette toestroom vanaf de frontpage. Die gast van dat topic durft zich nooit meer te vertonen...

:+

Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 29 september 2008 22:37

Beetje lullig om iemand op deze manier keihard en direct af te zeiken :?

Door JF, maandag 29 september 2008 22:51

Als ik het goed begrijp ben je een Moderator. Ik verwacht van een moderator iets meer social skills dan in een eigen weblog naar een GoT topic linken en de TS in een ongustig daglicht stellen. Het siert je niet, zal ik maar zeggen.

Ik hoop dat je de volgende keer een constructievere manier vindt om je frustaties te luchten.

Door Tweakers user HeldereM, maandag 29 september 2008 22:53

Sommige mensen noemen jou dan weer een nerd...

Door Tweakers user Cyphax, maandag 29 september 2008 23:42

Beetje lullig om iemand op deze manier keihard en direct af te zeiken :?
Keihard af te zeiken? Is de tekst aangepast toevallig? Ik zie aan dit blog op dit moment weinig waarvan ik zou zeggen dat het lijkt op keihard afzeiken. Het is een constatering (die op zich hout snijdt) en de topicstarter van het topic dat aangehaald wordt is een goed voorbeeld. Dat is wat anders dan keihard afzeiken.

Was het beter geweest als we een linkje hadden gekregen naar een of ander Engelstalig forum uit een ander land, met een topic met dezelfde vraag? Die topicstarter zou je ook niet kennen, net als de topicstarter die nu wordt aangehaald. Dat het een voorbeeld is van het forum van Tweakers lijkt me maar beperkt van belang, temeer omdat ik Confusion verder niemand zie beledigen.

Voor wat betreft het fenomeen zelf: ik moet zelf toegeven dat ik ook weleens een probleem ben tegengekomen dat ik niet snap (wat te maken heeft met Windows, IIS, COM en ik heb geen verstand van hoe dat samenwerkt, en ik wil dat ook niet hebben) en het daar maar op gooi. Script geeft geen sjoege, maar klopt wel. Je moet toch iets. :P

Daarnaast kan iedereen een eerste ingeving hebben die fout is. Daar kun je nou net zo mooi op een forum de persoon mee helpen.

Door Tweakers user Gerco, dinsdag 30 september 2008 07:59

Mja, dit is gewoon een voorbeeld van het verschijnsel wat ik erg vaak tegenkom in mijn werk. Een ontwikkelaar of klant heeft ergens een probleem mee en verzint vast een oplossing/oorzaak. Vervolgens gaan ze manieren bedenken om die oplossing te implementeren of oorzaak aan te pakken terwijl ze eigenlijk op geen enkele manier zeker weten dat die oplossing of oorzaak überhaupt iets met het probleem te maken heeft.

Sommige mensen hebben ofwel een gebrek aan probleem oplossend vermogen (kun je iemand dat leren?) of ze hebben geen zin om erover na te denken en vinden het makkelijker om het dan maar gewoon te vragen aan iemand die het wellicht wel weet.

Een kenmerk van dit scenario is dat er een vraag gesteld wordt die incompleet of zelfs bizar klinkt en het eerste wat je dan moet doen is doorvragen in de trant van "Wat is nu eigenlijk het probleem", "Wat voor foutmelding krijg je dan", "Wat probeer je nu te bereiken".

Meer dan een beetje ranten kun je er niet aan doen ben ik bang, mocht het mogelijk zijn om iemand van het benodigde denkproces te voorzien zou ik dat graat horen :)

Door Joosie, dinsdag 30 september 2008 11:06

Telefoon gaat... vriend van mij aan de lijn.... Mijn internet doet het niet. Joh ik kom vanavond wel even langs..

Ik kom langs... line-sync op de modem, ik ga spitten in de router (leuke modem<-> router combi :().

Na drie uur kloten geef ik het op en zeg: Je moet morgen je ISP maar bellen. Antwoord: Welke? KPN of Scarlet?

Je voelt hem al aan. Meneer had een migratie aangevraagd en die waren ze een week te vroeg aan het uitvoeren. Dat had je me wel even drie uur eerder mogen vertellen.

Kortom: Informatie = weten = kennis = de oplossing bij een probleem.

Door Tweakers user Swelson, dinsdag 30 september 2008 11:11

Dit is inderdaad een logische reactie die 99% van de mensen geeft. Het is altijd makkelijker om de schuld bij een ander/iets anders te leggen en ik betrap mijzelf er inderdaad ook vaak op.

Door Tweakers user Renegade!, dinsdag 30 september 2008 13:08

Begrijp volledig wat de TS bedoelt :)
Heb zelf ook wel eens een topic geopend en bewust informatie achtergehouden om ervoor te zorgen dat mensen in een andere richting gaan zoeken. Dat komt omdat met wat ik wist mijn toenmalige videokaart hoogstwaarschijnlijk gewoon kapot was maar door die informatie achter te houden kwam er misschien toch nog een oplossing naar boven ipv een simpel 'die moet RMA' antwoord oid :p

Door Tweakers user TeeDee, dinsdag 30 september 2008 22:56

Hmm, jammer dat je die 'disclaimer' erbij hebt gezet. Zonder disclaimer (en elk willekeurig ander voorbeeld met hetzelfde idee) had ik het een leuke post gevonden. Het staat buiten kijf dat je in deze gelijk hebt, maar je disclaimer 'verzet' een aantal zaken. Ik merk op dat in de reacties op jouw blog er altijd mensen zijn die wat te zeuren hebben.

Disclaimer: hierbij een disclaimer omdat het kan. Bedoel te zeggen: lees de blogs van confusion om te lezen en ga er niet al te moeilijk over zeveren. Ben het trouwens volledig mee eens, al te vaak maak je mee: "Nee, het ligt daaraan omdat..." totdat men er achter komt dat het toch iets is wat er compleet naast ligt, maar er toch mee te maken heeft.

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 1 oktober 2008 00:36

Wat die disclaimer betreft: je schrijft wel dat je verbaasd bent, maar volgens mij heb je ook hier en daar de scherpe kantjes van de tekst gehaald ;)
(Goede beslissing vind ik overigens, alleen slaat mijn eerdere reactie ook niet echt ergens op nu je je blogpost hebt aangepast, dus knip die dan ook maar weg, ajb.)

Door Tweakers user Azbest, woensdag 8 oktober 2008 16:19

Renegade! schreef:
Begrijp volledig wat de TS bedoelt :)
Heb zelf ook wel eens een topic geopend en bewust informatie achtergehouden om ervoor te zorgen dat mensen in een andere richting gaan zoeken. Dat komt omdat met wat ik wist mijn toenmalige videokaart hoogstwaarschijnlijk gewoon kapot was maar door die informatie achter te houden kwam er misschien toch nog een oplossing naar boven ipv een simpel 'die moet RMA' antwoord oid
Welkom in de wereld van mensen, als je kijkt naar het nieuws, voorlichting of wat dan ook voor informatie alles heeft wel een bedoeling.
Kortom durf kritisch te blijven als je hulp geeft.

Reageren is niet meer mogelijk