Nieuwsartikelen niet goed lezen, maar er wel op reageren nl

Door Confusion op zondag 7 december 2008 12:49 - Reacties (15)
Categorie: T.net, Views: 6.174

Ik vind het vrij ergerlijk dat er mensen zijn die nieuwsartikelen op de frontpage niet goed lezen, maar er vervolgens wel op reageren. In het artikel nieuws: Politie Utrecht zoekt mogelijke slachtoffers van vervalste lcd-tv's staat bijvoorbeeld
De gearresteerde personen hielden vol dat zij het toestel voor 35 euro op de zwarte markt hadden gekocht, maar de politie nam de tv in beslag omdat zij heling vermoedde.

Bij nadere inspectie op het politiebureau bleek de televisie echter een vakkundig gemaakte vervalsing.
Vervolgens komen er reacties van mensen die
a) hebben geconcludeerd dat de personen de neptelevisie voor 35 euro probeerden te verkopen of
b) de kritiek leveren dat het dus geen heling is.
Vervolgens zijn er diverse reacties en discussies met de strekking "dat klopt niet" en raken de reacties behoorlijk vervuild met het soort offtopic geouwehoer als in dit weblog te lezen valt.

Lieve mensen, doe eens je best om de goede reacties niet zo onder te laten sneeuwen met al die irrelevante onzin? Je kan je prima een keer vergissen, maar een artikel half scannen, denken dat je iets zinnigs te zeggen hebt en dan niet het artikel eerst grondig lezen is gewoon luiheid. Dat er gemodereerd kan worden betekent niet dat je dan maar iedere gedachte neer mag schrijven.

Dat geldt overigens voor meer brainfarts: als je niet verwacht dat iemand het +1 gaan geven, laat het dan gewoon zitten.

Volgende: Using vim to edit remote files 01-'09 Using vim to edit remote files
Volgende: Toeval is niet intuïtief 11-'08 Toeval is niet intuïtief

Reacties


Door Tweakers user Dirk, zondag 7 december 2008 13:07

Leuk he, dat soort frustraties?Af en toe is het alsof je gewoon je gewoon daar een halve meter stront loopt te waden... Al staat er gelukkig ook genoeg interessant materiaal in de reacties, anders was het modden ook niets aan geweest.

Door Tweakers user TerraGuy, zondag 7 december 2008 13:11

In dit geval: het komt omdat mensen langs elkaar heen praten. De één zegt heling, de ander zegt oplichting, maar dat is maar net vanuit welk standpunt je het bekijkt. Beide zijn waar, maar het lukt elkaar niet zo bijster goed dat duidelijk te maken. Het artikel is niet 'overduidelijk' op dat punt. Niet dat dat hoeft, maar als even snel leest (dat had ik de eerste keer ook iig ;)) dan kan er verwarring staan wat er nu precies gebeurd is.

En verder, tsja, als iemand een fout maakt, dan wil je daar toch graag op 'reagen' (;)), en als er niet goed uitgelegd wordt wat de fout is, krijg je daar weer een reactie op etc.

Mijn 'policy' is inderdaad om alleen te reageren als je denkt er minstens een zinnige (+1 of +2) inhoud aan kunt bijdragen. Hoewel het fijn zou zijn als iedereen dat doet, is het T.net-systeem niet ingericht om alléén maar dat soort reacties te laten plaatsen. Alleen onzinreacties worden zo tegengegaan.

Door Tweakers user Garyu, zondag 7 december 2008 15:21

Gewoon in je instellingen aanpassen dat je alleen de +1 en +2 reacties wil zien. Dan hoef je dat soort reacties niet te lezen. Het is wel een enorme verslechtering van het reviewing systeem tov vroeger, toen het geheel tot +4 kon gaan. Ik heb het idee dat er nu veel veel minder gemodereerd wordt dan eerst, en dat er ook veel minder goede reacties geplaatst worden.

Door Tweakers user FireAge, zondag 7 december 2008 15:51

Ik heb sowieso het idee dat tweakers een beetje achteruit begint te gaan qua niveau. Ik zie steeds meer posts verschijnen die vol staan van de spelfouten of opzettelijke taalfouten (hebbe ipv hebben etc). Mensen die vragen hoe ze een cd op een usb stick kunnen zetten omdat "de pc de cd altijd meteen start". Misschien is het niet het niveau maar de leeftijd die omlaag gaat. Of misschien worden we te oud (ik zie nog een TN-er uit 1979 :) ).

Door Tweakers user ArnieNFW, zondag 7 december 2008 17:01

Goh, ik ben dus niet de enige :-)
Ik ben gestopt met commentaar, en ook met modden van reacties. Ik lees eigenlijk alleen nog reacties door als er een zeer technische nieuwspost is, dan wil er nog wel eens wat interessants in staan.
Net als HCC - heeel in het begin was dat blad leuk, totdat ze zich meer op de beginneling begonnen te storten. Al jaren niet meer gelezen (bestaat het nog?).
Vond het wel grappig op tweakers over de HCC dagen te lezen. Met name de poll...

Door Tweakers user 108886, zondag 7 december 2008 17:06

@ FireAge
ik moet ook wel zeggen dat het niveau sterk achteruit gegaan is de laatste jaren. Maar niet alleen op Tweakers... Zeg maar gerust het hele internet. (Bv. reacties op youtube :o!)
Ik kan me ook vooral ergeren in belachelijke taalfouten, zoals de dt-regels. Of van die mensen die posten OM te posten.

Door Tweakers user 108886, zondag 7 december 2008 17:12

ook wil ik net als Arnie even zeggen dat ik ook gestopt ben met modden. Want een kritische post over apple (eindelijk iemand die uit het land der blinden durfde opstaan) de hoogte insturen werd niet getolereerd door de Tweakerz-Polizei... :/ Ik kreeg er dan nog een PM over.

Wat heeft het dan nog voor zin? Je mag blijkbaar alleen de meute volgen in je moderaties, want als je te hard afwijkt word je gestraft. En wie heeft het recht te bepalen of ik een post goed of minder goed beoordeel?

Door Tweakers user Anoniem: 69767, maandag 8 december 2008 21:14

Dat geldt overigens voor meer brainfarts: als je niet verwacht dat iemand het +1 gaan geven, laat het dan gewoon zitten.

En meneer Confusion haalt zeker altijd +1 reacties? Met een gemiddelde score van 0,7 (dat is dus minder dan 1) mag jij zeker niet verwachten dat je reacties +1 opleveren. Dag meneer Confusion.

Door Tweakers user Confusion, dinsdag 9 december 2008 12:13

Ten eerste heb ik het over je eigen verwachting, wetende dat iedereen zijn eigen bijdragen overschat. Als iedereen met de richtlijn '+1' in gedachten post, dan zal vrijwel niemand dat ook echt halen. Persoonlijk is gemiddeld +0.3 me al genoeg.

Ten tweede had ik het over iemand (waarmee ik natuurlijk bedoel: een redelijk aantal); ik had het er niet over dat iedereen het als '+1' moet beoordelen. Als de meeste bijdragen door de meeste mensen als '0' beoordeeld worden, dan is dat al een hele vooruitgang.

Ten derde is er nog zoiets als de bedoeling van wat ik schreef: als je zelfs zelf vantevoren niet verwacht dat iemand het +1 gaat geven, laat het dan gewoon weg. En ja, dat doe ik. Ik klik vaak op 'Annuleren' als ik iets lolligs bedenk, dreig te gaan flamen, wil gaan mierenneuken of over taal of spelling wil gaan zeuren.

Ten vierde is een groot deel van mijn bijdragen van voor de merge en zijn de scores een beetje verschoven.

Ten vijfde kom je zo ontzettend gefrustreerd over. Je vind zeker dat je bijdragen niet op waarde geschat worden?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 december 2008 12:22]


Door Tweakers user In Search of Sunrise, dinsdag 9 december 2008 15:04

Ik vind je laatste zinnetje "Dat geldt overigens voor meer brainfarts: als je niet verwacht dat iemand het +1 gaan geven, laat het dan gewoon zitten" een beetje raar.
Hoe moet je nu gaan verwachten dat iemand je +1 of meer of zelfs minder gaat geven op je reactie. Er zijn ook zat mensen die alles maar naar beneden modereren omdat het niet bij hun opvatting past.
Verder moet een discussie gewoon mogelijk zijn. Er zijn nu eenmaal voorstanders en tegenstanders. Niet iedereen heeft dezelfde mening erover. Goed, er zitten soms wat ouwehoeren tussen, maar klaag niet over tegenstrijdigheden. Dat komt voor. En strookt bepaalde reacties niet met je opvatting; tja, jammer dan, maar daar verander je niks aan. je kunt mensen niet gaan dwingen om je kant te kiezen.

Door Tweakers user Confusion, dinsdag 9 december 2008 17:45

Hoe moet je nu gaan verwachten dat iemand je +1 of meer of zelfs minder gaat geven op je reactie.
Als ik extra informatie verschaf, een misverstand rechtzet, iets uitleg, etc. dan kan ik redelijkerwijs verwachten dat het +1 krijgt.
Als ik een mening heb, dan kan ik redelijkerwijs verwachten dat iemand die met +1 beoordeeld als hij relevant is in de discussie en ik hem goed onderbouw.

Ik verwacht niet dat iemand "Nou, volgens mij gaat ze dat nooit lukken." of dat soort uitingen met +1 zal beoordelen. En posts van die orde zie ik nog veel te veel.

Door Tweakers user mae-t.net, donderdag 11 december 2008 01:33

De oplossing die wordt aangedragen dat je het probleem kan oplossen door alleen +1 en +2 reacties te tonen, is helaas een illusie. Er wordt niet alleen "maar wat raak gelezen en geschreven", er wordt soms minstens zo rampzalig gemodereerd :(

Door Tweakers user mae-t.net, donderdag 11 december 2008 01:33

Ik bedoel dan vooral dat er soms reacties ten onrechte op -1 worden gezet.

Door Tweakers user mOrPhie, donderdag 11 december 2008 10:49

@mae-t.net: Ja, dat is ook een beetje wat ik tegen dat systeem heb. De moderatie zou moeten gaan over de kwaliteit van de post, niet over de inhoud. Soms heb ik het gevoel een kwalitatief goede post te doen, maar toch een -1 krijg, omdat iemand het niet met me eens was. :)

Door Tweakers user mae-t.net, donderdag 11 december 2008 13:00

Ik ben er opzich wel eens in geslaagd om exact hetzelfde te zeggen als een -1 klant, maar dan iets uitgebreider geformuleerd of gemotiveerd en dan wel een 0 of +1 te krijgen.. Maar vaak heb ik de indruk dat dat dan ook nog komt doordat moderatoren gewoon niet lazen of niet snapten wat de -1 schrijver bedoelde. Da's dus niet puur om de inhoud maar ook een beetje om de vorm. Helaas wordt er ook vaak wel puur op de inhoud gemodereerd.

Reageren is niet meer mogelijk