Behulpzaam of bemoeizuchtig? nl

Door Confusion op maandag 9 februari 2009 20:09 - Reacties (14)
Categorie: Philosophy, Views: 4.093

Een jongen van een jaar of vijftien staat al een tijdje in de richting van een aankomende tram te turen en zegt tenslotte tegen zijn ouders "het is een 16". Het was inderdaad een 16, maar dat had ik, met dank aan Kepler, al een meter of vijftig eerder gezien. De gedachte om hem te adviseren een opticien te bezoeken kwam bij me op, maar meteen overviel me het gevoel dat me dat niet in dank zou worden afgenomen. Zouden jullie iets hebben gezegd?

Als je die laatste vraag voor jezelf hebt beantwoord, dan geef ik nu de volgende overweging: er is een kans dat deze jongen zijn leven lang last zal hebben van de gevolgen van een gebrekkig gezichtsvermogen. Niet alleen vanwege de beperking zelf: er is een verband tussen onopgemerkte beperkingen in het zicht en iemands schoolprestaties. Het effect van dat laatste rimpelt door iemands hele leven heen. Een simpele opmerking, maar wel een persoonlijke, zou levensveranderend kunnen zijn. Zou je een volgende keer iets zeggen?

Volgende: Using grails on an existing database 02-'09 Using grails on an existing database
Volgende: Is there more bad PHP than bad Java? 02-'09 Is there more bad PHP than bad Java?

Reacties


Door Tweakers user Sebazzz, maandag 9 februari 2009 20:12

Misschien weet ie het wel, maar negeert hij het probleem expres. Daar al eens aan gedacht? ;)

Door Tweakers user Megaflix, maandag 9 februari 2009 20:13

Tegen mij hebben ze het ook gezegd jaren geleden, dat ik een bril nodig had. Ik heb sindsdien een bril op (-0,75 beide kanten) en dat werkt perfect. Ik zie nu bijvoorbeeld dat bomen blaadjes hebben, dat was eerst een groen vlak in de verte :+

Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 9 februari 2009 20:19

Goh, herkenbaar. Toen ik in de eerste klas zat heb ik mezelf een keer gigantisch voor lul gezet omdat ik het bord niet kon lezen (zat achteraan). Toen toch maar even naar de opticien, bleek dat ik een correctie van -2,25 nodig had. Met lenzen in ging er opeens een wereld voor me open!
Next time, zeg er gewoon wat van. Bij mij zijn m'n ogen gewoon geleidelijk aan slechter geworden, je hebt het niet direct door.

Door Tweakers user Andros, maandag 9 februari 2009 20:20

Is het wel es in je opgekomen dat er mensen zijn die niet elke dag met het OV reizen? In dat dorp waar ik woon komt eenmaal per uur een bus en daar doen we het mee. Als ik met mijn ouwelui een stad in trek en we moeten ergens zijn dan willen we nog wel eens het OV nemen. Zeker in een grotere stad met tientallen tramlijnen en weet ik hoeveel bussen vragen me ouwelui mij dan ook of de tram die eraan komt wel de goede is, die weten begod niet hoe ze thuis moeten komen als ze de verkeerde hebben. Tegen de tijd dat die door hebben welke tram waar heen gaat en of de aankomende de juiste is is de laatste tram van de dag al lang en breed vertrokken. Ik spreek overigens uit ervaring hoe er omgegaan wordt met "vreemden" bij oa de RET. Je hebt alles zomaar ineens uit het niets te snappen en anders kan je verrekken. Op metroperrons is er al niemand om iets te vragen, vind je iemand, dan zijn ze te druk bezig of snauwen ze je af. Logisch dat die ouders dan op de aanwijzingen van hun kroost af gaan, die hebben dat soort dingen veel sneller door.

Door Tweakers user Spixo, maandag 9 februari 2009 20:20

Op mijn 18e adviseerde mijn instructeur van het autorijden eens een bezoekje te brengen aan de opticien aangezien hij verbaasd was dat ik sommige verkeersborden pas heel laat zag.

Ik wist niet beter dan dat dit normaal was, maar na een bezoekje aan de opticien (-1,25 aan beide ogen) ging er een wereld voor mij open. Ik zou het hem denk ik wel zeggen :+

Door Tweakers user QuiCk01, maandag 9 februari 2009 20:35

In de richting van de tram hoeft niet te betekenen dat hij daar ook naar toe keek.
Gelukkig heb je je mond gehouden, althans, ik zou het zeer,zeer irritant hebben gevonden als een bemoeizichtig iemand met dit soort dingen zou komen.
Hij vraagt er tenslotte niet om of jij het eerder zag en als hij echt last krijg met z'n ogen komt de beste man hier heus zelf wel achter.

Door Tweakers user _Apache_, maandag 9 februari 2009 20:36

Als je het subtiel aanpakt, best behulpzaam, mits subtiel :)

Door Tweakers user jdm8, maandag 9 februari 2009 20:47

@QuiCk01,

Het kan heel lang duren voordat iemand doorheeft hoe slecht hij eigelijk ziet. Meestal is dit niet zo erg, maar als je er een ongeluk door krijgt oid is het andere koek. De meeste mensen zullen het niet erg vinden als je ze vriendelijk een suggestie geeft. Als ze dit toch erg vinden zal die persoon het voorval waarschijnlijk binnen enkele uren vergeten zijn. Als ze het positief opvatten en naar een opticien gaan hebben ze er de rest van hun leven plezier van.

Mijn vader ging naar lang aandringen van mijn moeder ooit ook maar eens naar de opticien. Naar wat metingen vroeg de opticien hoe mijn vader eigelijk gekomen was. Toen mijn vader in de auto zei was de opticien verbaasd, zo slecht bleek mijn vader te kunnen zien. Na een bril ging er een wereld voor hem open. :+

Door Tweakers user GoT, maandag 9 februari 2009 20:56

Tegenwoordig krijg je zomaar een mes tussen je ribben als je "behulpzaam" wilt zijn.

Door Joost, maandag 9 februari 2009 22:30

Lastig punt! Ik bekijk het even vanuit een ander perspectief. Ik vind dat je op moet passen met aannames doen. Je (maar dat doet bijna iedereen) doet namelijk de aanname dat deze persoon niet weet dat hij een verslechterd gezichtsvermogen heeft. Ook doe je de aanname dat het gewoon op te lossen is met een bril/contactlenzen wat niet altijd zo is.

Waarom ik dit zeg. Ik heb een oogziekte (keratosconus) en heb last van een verminderd gezichtsvermogen. Voor de -0,75 en -2,25 zou ik bij wijze van spreken een moord doen. En als ik zeg dat ik peperdure contactlenzen draag van € 1200,- de stuk beginnen mensen over hun -0,75 en hun armani brilletje. Geloof me, je kan het optisch gezien niet vergelijken. Het gaat hier niet om zielig zijn maar wat ik wil zeggen is dat er handicaps bestaan die je niet ziet. Een been eraf is duidelijk te zien, wat mankeren aan je ogen is 'onzichtbaar'.

De ouders van deze jongen moeten het immers toch ook merken?

Door Tweakers user Vihaio, maandag 9 februari 2009 23:34

@GoT. Ja natuurlijk, als je een willekeurige jongen van een jaar of vijftien, die met zijn ouders op de tram wacht, aanspreekt is de kans heel erg groot dat hij ineens z'n katana pakt en je helemaal kapot hakt. Want de jeugd van tegenwoordig is helemaal ontspoord :')

Door Tweakers user Anoniem: 59888, woensdag 11 februari 2009 18:34

@Andros mensen die niet in staat zijn borden te lezen en het kaartje van de tram/metrolijnen te bekijken kunnen zichzelf overduidelijk niet redden en horen niet vrij rond te lopen. ;)

Met andere woorden: overdrijf je nou niet een tikkeltje? :?

Door Tweakers user SPee, zaterdag 21 februari 2009 12:38

Misschien indirect dat je dat wel kan zeggen;
bv. "dat had ik al xx meter/minuten eerder gezien".

Misschien weet hij wel dat hij een bril nodig heeft, misschien heeft ie die al.
Of geef je net dat ene beetje om de ouders aan het denken te zetten.

Mijn 2 jongste broertjes en moeder hebben ook een bril, maar dragen die niet altijd. Met een verschil van < -1 is nog prima te leven. Pas op momenten dat ze moe zijn (of moeten rijden), doen ze hun bril op.

@Joost; Het is inderdaad heel rot om met zeer slecht gezichtsvermogen te leven. Ik heb een tijdje ook met lenzen gelopen en was blij verrast ook onder de douche nog haarscherp te zien. Helaas door een oogvirus kon ik die lenzen niet meer dragen. Nadien nog een tijdje harde lenzen geprobeerd, maar door een bolling in mijn oog bleven die niet lekker zitten. De leuke deals als 2 voor 1 bij de opticien zijn leuk, maar gelden voor de standaardglazen. Met jampotglazen (ik heb -8) wil je niet lopen, dus moet je extra dunne nemen, waarvoor je weer moet bijbetalen. Pijnlijk voor de portemonnee voor glazen die paar honderd euro per stuk kosten. ;(

Door Tweakers user Kalief, zondag 22 februari 2009 11:06

Je hoeft het jongetje niet achteraf van ongevraagd advies te dienen. Het is veel leuker dat vooraf te doen. De volgende keer dat jij ziet welke tram het is roep je meteen het nummer en kijk je het jongetje triomfantelijk aan. Aanvankelijk zal het jongetje denken dat hij normale ogen heeft en jij superogen. Dan ga je de omstanders uitdagen mee te doen. Het jongetje merkt dan dat iedereen betere ogen heeft dan hijzelf en zal hij hopelijk zichzelf afvragen hoe dat komt.

Reageren is niet meer mogelijk